Pengalaman Berkerja Di Restauran Makanan Antarabangsa (RMA) Part 2
Enam Bulan Aku Bertahan Di RMA
Kebanyakkan mereka yang bertahan
dalam sektor pekerjaan masing-masing mengikut pandangan saya kemungkinan atas faktor-faktor keluarga, gaji/terdesak nak duit, kawasan tempat tinggal, kawan sekerja dan
persekitaran kerja.
Dan aku pula bertahan hampir enam
bulan atas faktor tempat tinggal, keluarga dan kawan sekerja (ini sedikit
sebanyak la). Tapi faktor paling menguatkan lagi ialah faktor keluarga. Dekat
dengan keluarga dan tempat tinggal memang syurga buat lepasan graduan fresh
from oven ni, sebabnya jimat duit.
Tapi kekurangannya yang aku rasa
ialah aku masih dalam zon selesa aku. Aku takde cabaran merantau mencari
pengalaman kerja ataupun merasa hidup susah dari bawah, makan manggi tengah
bulan bila duit habis bayar bil dan hutang pelajaran. Last but not least, kematangan aku kurang
sedikit berkembang sebab duduk dalam zon selesa.
Bagi sesetengah orang, mereka
menetap dengan keluarga mungkin sebab ada peluang kerja kat situ contoh buat
bisnes sendiri. Tapi bagi aku yang tak mahir dan takut-takut nak buat bisnes
payah.
Dalam tempoh enam bulan bekerja sebagai
service crew, cashier, dan kitchen crew, macam-macam aku fikir. Dengan gaji
yang aku ada sekarang memang tak cukup untuk sara keluarga dan buat investment.
So aku buat keputusan untuk berhenti selepas berkhimat selama enam bulan untuk
cari income lebih baik. Aku mula merantau!
oooo0000oooo
Ulasan
Catat Ulasan