Teknologi Makanan di Universiti Sains Malaysia
Teknologi Makanan di USM adalah salah satu anak kos daripada Pusat Pengajian Teknologi Industri yang juga mempunyai cabang/kos lain iaitu teknologi persekitaran, teknologi bioproses, dan teknologi penglitup kertas.Untuk pengetahuan semua pada tahun 2015, kos teknologi makanan USM telah mendapat mengiktirafan Institute of Food Technologists Chicago (IFT) yang terletak di USA. Pengiktirafan ini memberi peluang kepada pelajar USM untuk melanjutkan pelajaran sehingga ke Unite State of America! Baca lebih lanjut di link dibawah:
Kos ini menawarkan pengajian selama 4 tahun. Mesti rasa macam lama kan tapi sebenarnya sekejap saja, pejam kelip pejam kelip tuk tuk dah Final year. Banyak perkara yang membuka mata saya ketika bergelar mahasiswi ni. Pengalaman ikuti kursus sana sini, latihan sana sini, memang berbaloi, ye la nama pun pelajar jadi kena grab semua benda selagi boleh. Kalau saya x sibuk dengan mengejar subjek teras saya, dah lama saya ikut kelas lain yang lagi best!
Berbalik kepada kos saya ni, kos ini banyak mengfokuskan bagaimana makanan dihasilkan dan teknolgi yang digunakan dalam setiap industri besar makanan seperti Gardenia, Nestle, MSM, Secret Recipe dan lain-lain. Maka kos saya ini kebanyakkan pelajarnya akan terlibat lebih kepada kilang-kilang pemprosesan makanan. FROM FARM TO FORK.
Saya senaraikan dulu antara subjek-subjek yang pernah saya ambil ketika bergelar mahasiswi dulu.
Berbalik kepada kos saya ni, kos ini banyak mengfokuskan bagaimana makanan dihasilkan dan teknolgi yang digunakan dalam setiap industri besar makanan seperti Gardenia, Nestle, MSM, Secret Recipe dan lain-lain. Maka kos saya ini kebanyakkan pelajarnya akan terlibat lebih kepada kilang-kilang pemprosesan makanan. FROM FARM TO FORK.
Saya senaraikan dulu antara subjek-subjek yang pernah saya ambil ketika bergelar mahasiswi dulu.
Subjek yang ditawarkan pada September 2012 hingga Julai 2016
Semester 1
IUK 108: STATISTIC WITH COMPUTER APPLICATIONS
IUK191: MATHEMATICS I
IMK103: INTRODUCTION TO FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
IMK105: BIOCHEMISTRY
KFT131: PHYSICAL CHEMISTRY I
KOT121: ORGANIC CHEMISTRY I
IUK 108: STATISTIC WITH COMPUTER APPLICATIONS
IUK191: MATHEMATICS I
IMK103: INTRODUCTION TO FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
IMK105: BIOCHEMISTRY
KFT131: PHYSICAL CHEMISTRY I
KOT121: ORGANIC CHEMISTRY I
Semester 2
IMG103: FOOD CHEMISTRY
IMK104: NUTRITION
KAT141: ANALYTICAL CHEMISTRY
ZCA 101: PHYSIC(MECHANICS)
IMG103: FOOD CHEMISTRY
IMK104: NUTRITION
KAT141: ANALYTICAL CHEMISTRY
ZCA 101: PHYSIC(MECHANICS)
Semester 3
IMK202: FOOD COMMODITY
IMG203: CHEMICAL FOOD ANALYSIS
IMK209: PHYSICAL PROPERTIES OF FOOD
IMG211: FOOD MICROBIOLOGY I
IMK221: FOOD INGREDIENTS
IEK101: CHEMICAL PROCESS CALCULATION
KOT222: ORGANIC CHEMISTRY II
IMK212: MANAGEMENT OF HALAL FOOD
IMK202: FOOD COMMODITY
IMG203: CHEMICAL FOOD ANALYSIS
IMK209: PHYSICAL PROPERTIES OF FOOD
IMG211: FOOD MICROBIOLOGY I
IMK221: FOOD INGREDIENTS
IEK101: CHEMICAL PROCESS CALCULATION
KOT222: ORGANIC CHEMISTRY II
IMK212: MANAGEMENT OF HALAL FOOD
Semester 4
IMG222: FOOD MICROBIOLOGY II
KFT232: PHYSICAL CHEMISTRY II
IUK304: INDUSTRIAL QUALITY MANAGEMENT
IUK208: EXPERIMENTAL DESIGN AND COMPUTER APPLICATIONS
IEK108: PROCESS FLUID MECHANICS
IMG204: INSTRUMENTAL FOOD ANALYSISIMG222: FOOD MICROBIOLOGY II
KFT232: PHYSICAL CHEMISTRY II
IUK304: INDUSTRIAL QUALITY MANAGEMENT
IUK208: EXPERIMENTAL DESIGN AND COMPUTER APPLICATIONS
Semester 5
IEK212: PROCESS HEAT TRANSFER
IMK308: FOOD PRESERVATION PRINCIPLES
IMK309: FOOD PROCESSING TECHNOLOGY
IMA312: FOOD PROCESSING PRACTICAL
IMA313: FOOD PRESERVATION PRACTICAL
IBK316: FOOD BIOPROCESS TECHNOLOGY
IEK212: PROCESS HEAT TRANSFER
IMK308: FOOD PRESERVATION PRINCIPLES
IMK309: FOOD PROCESSING TECHNOLOGY
IMA312: FOOD PROCESSING PRACTICAL
IMA313: FOOD PRESERVATION PRACTICAL
IBK316: FOOD BIOPROCESS TECHNOLOGY
Semester 6
IMA320: FOOD INDUSTRIAL TRAINING
IMA320: FOOD INDUSTRIAL TRAINING
Semester 7
IMA410: FINAL YEAR FOOD RESEARCH PROJECT
IMG405: FOOD PACKAGING
IMG411: QUALITY MANAGEMENT OF FOOD & SENSORY EVALUATION
IMK421: PRIMARY PRODUCTS TECHNOLOGY
IMK404: FOOD PRODUCT DEVELOPMENT
IMA410: FINAL YEAR FOOD RESEARCH PROJECT
IMG405: FOOD PACKAGING
IMG411: QUALITY MANAGEMENT OF FOOD & SENSORY EVALUATION
IMK421: PRIMARY PRODUCTS TECHNOLOGY
IMK404: FOOD PRODUCT DEVELOPMENT
Semester 8
IMA410: FINAL YEAR FOOD RESEARCH PROJECT
IMK407: FOOD SAFETY
IEK213: MASS TRANSFER AND SEPARATION PROCESSES
IKA301: UNIT OPERATION PRACTICAL
IUK303: INDUSTRIAL WASTE MANAGEMENT
Inilah antara subjek-subjek yang saya perlu ambil untuk bergelar graduan teknologi makanan. Sebenarnya banyak lagi subjek lain yang kami USM perlu ambil untuk memenuhi syarat graduasi. Kalau nak tahu kena la masuk UNIVERSITI SAINS MALAYSIA.
Bagi yang ingin menyambung pengajian dalam bidang teknologi makanan anda perlu selidik lebih lagi sebab subjek-subjek yang saya nyatakan ini mungkin dah bertukar atas faktor-faktor tertentu. Seperti yang saya nyatakan bahawa USM ingin sistem pembelajaran boleh diiktiraf sehingga diperingkat antarabangsa
Sekian.
~oooo000oooo~
Nak tanya, akak belajar kat USM induk atau ampang jajar?
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
PadamAkak dulu di usm penang.
PadamAssalamualaikum akak. Saya nak tanya universiti apa yg terbaik utk course food tech ni. Maaf bertanya akak dulu masuk degree food tech ni dlm qulification apa ya? Kalau tak keberatan boleh tak saya nak email akak dengan lebih lanjut?
BalasPadamHai Assalammualikum akak... Saya Aliesya Final year student Diploma Foodtech. Jika akak tak keberatan, saya nk minta email akak boleh? Macam2 soalan saya nk tanya hehehe thank you akak!
BalasPadamor boleh email je saya ' aliesya5252@gmail.com ' thank you <3
Hai asalamualikum , saya mahu bertanya , kalau saya diploma teknologi makanan pengurusan halal ....adakah saya boleh sambung ke jurusan ini ? Adakah lari dari bidang ? Sebabnya saya belajar sebahagian dari food tech dan selebihnya more too pengurusan halal
BalasPadamGreat post. Looking forward to reading more. Thanks for taking the time to write this.
BalasPadamaegis
cybersecurity malaysia